Baarit maailmalla

Mitä kannattaa tilata ravintolassa

Ravintolassa käyminen on kokenut varsinaisen mullistuksen muutaman edellisen vuosikymmenen aikana. Vielä 80 – luvulla ravintolaan lähdettiin vain juhlapäivänä ehkä pari kertaa vuodessa. Tällöin myös oltiin valmiita maksamaan ravintolan antimista suurehko summa, ja ravintolassa saatettiin viettää useampi tunti perheen tai ystävien kesken. Ravintolassa tilattiin yleensä pihviä tai jokin vastaava liha-annos.

Tällainen perinteinen ravintolakulttuuri on kuitenkin kokenut muutoksen tultaessa nykypäivään. Ravintoloissa vieraillaan nykyisin paljon useammin ja siellä vietetään entistä vähemmän aikaa kerrallaan. Nykyihminen haluaa maittavaa ravintolaruokaa edulliseen hintaan ja nopeasti.

Ravintolamarkkinoille onkin tullut hyvin monenlaisia uusia ravintoloita. Enää ei tarvitse ravintolaan lähtiessä tilata pelkkää pihviä ja valkosipuliperunoita, vaan voi valita laajasta valikoimasta. Lisäksi lapsille löytyy myös nykyisin hyvin paljon eri vaihtoehtoja ravintoloista, eikä joka kerta tarvitse tilata nakkeja ja ranskalaisia. Lapset voi vaikka pukea https://kidsbrandstore.fi/ sivustolta löytyviin tyylikkäisiin lastenvaatteisiin koko perheen lähtiessä ravintolaan nauttimaan.

Monet etniset ravintolat ovat nykypäivänä länsimaisten ihmisten suosiossa. Katukuvaan on ilmestynyt kiinalaisia, vietnamilaisia, nepalilaisia, intialaisia, meksikolaisia ja turkkilaisia ravintoloita. Myös monet Välimeren herkkuja tarjoavat ravintolat ovat suosittuja.

Jos ei ole aikaisemmin vieraillut tämän kaltaisissa ravintoloissa, mistä sitten tietää että mitä kannattaa ensimmäisellä käynnillä tilata? Tarjoilijalta voi aina kysyä neuvoa, ja hän varmasti suosittelee jotain suhteellisen varmaa valintaa mikäli kerrot ettet ole syönyt kyseisessä ravintolassa aikaisemmin.

Esimerkiksi kiinalaisessa ravintolassa voi tilata hapanimeläkanaa, joka ei ole liian mausteista. Voimakkaita chilipitoisia ruokia kannattaa yleensä välttää alkuun, mikäli et ole tottunut mausteiseen ruokaan. Samoin esimerkiksi välimeren ravintoloissa kannattaa tilata jotain perusvarmaa ruokaa, kuten vaikkapa liha- tai kanavartaita.

Ihmiset ovat nykyisin varsin kiireisiä, eikä ravintoloissa välttämättä haluta viettää tuntikausia kerrallaan. Nykyisin monet ravintolat toimivatkin pikaruoka-konseptilla, jossa annokset pystytään valmistamaan suhteellisen lyhyessä ajassa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi juuri edellä mainitut etniset ravintolat, ja niiden lisäksi vaikkapa wokkia tarjoavat ravintolat. Monet etniset ravintolat – siinä missä wokki-ravintolatkin – lisäävät yleensä annoksiinsa chiliä, joten jos olet ensi kertaa liikkellä, niin voit pyytää jättämään chilin kokonaan pois, tai laittamaan ainakin vain todella pienen määrän. Monesti annoksista on saatavilla eri tulisuus-asteita, jolloin voit tilata kaikista miedoimman annoksen.

Jos kuitenkin päädyt lähtemään pihvi-illalliselle, niin mistä sitten tietää mikä on hyvä annos? Pippuripihvi on kaikkien kulinaristien kestosuosikki, joka yleensä löytyy jokaisen laadukkaan ravintolan listalta. Siinä pihvinä on yleensä naudan sisäfilepihvi, johon on lisätty päälle pippuria. Lisäksi listalla saattaa olla entrecotea, joka on myös hyvä valinta. Nämä edellä mainitut valmistetaan yleensä joka paikassa suunnilleen samalla tavalla, joten voit olla varma ruoan laadusta, olitpa sitten missä päin tahansa.

Ruokajuomana pihviaterialla suositaan yleensä viiniä. Punaviini on suosittu valinta naudan lihalle ja vastaavasti valkoviini on taas suosittu ja hyvä valinta kanaruualle. Toki nämä ovat makukysymyksiä, ja jonkun mielestä viinit sopivat parhaiten juuri toisin päin. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle, mikäli olet vasta-alkaja viiniasioissa. Myös ravintolan tarjoilijat osaavat neuvoa hyvin oikeanlaisen viinin valinnassa.

Nykyisin voidaan puhua että ravintola-alalla on kuluttajan markkinat. Vaihtoehtoja on niin paljon, että joskus voi iskeä valinnan vaikeus. Tekeekö mieli kiinalaista vaiko meksikolaisia tacoja? Olisiko sittenkin intialainen kana korma hyvä vaihtoehto? Onneksi ravintolan hinnat ovat tulleet alaspäin perinteisten pihviravintoloiden hinnoista. Hyvää ja laadukasta ruokaa on mahdollista saada suhteellisen edullisesti 10 – 20 euron hintaan.

ashe