Miksi syödä ulkona?

Mitä ruoka kertoo kulttuurista?

Joskus on hyvä miettiä, mitä päivittäin nautittava ruoka kertoo kotimaasta ja minkä takia eri maista lähtöisin olevat ihmiset pitävät erilaisista ruoista. Ruualla onkin tärkeä merkitys monille kulttuureille ja perinteen juontavat juurensa vuosisatojen päähän. Yksittäisellä tasolla ihminen oppii syömään oman maan ruokia alusta alkaen ja myöhemmin näistä muodostuu hyviä muistoja ja lämpimiä tunteita. Se sitoo yksilön perheeseen ja tätä ruokaa nautitaan usein hetkinä, jolloin halutaan lohtua.

Suuremmassa mittakaavassa ruoka on tärkeää koko kulttuurille. Perinteiset reseptit kulkevat sukupolvelta toiselle ja muokkaa kulttuurin identiteettiä. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan oman kulttuurinsa ruuan suhteen ja vähitellen uudet maut sekoittuvat perinteisiin ja luovat erilaisia, ennennäkemättömiä makuja. Oman kulttuurin jatkaminen on useille henkilöille ylpeyden aihe ja tapa pärjätä koti-ikävän kanssa. Tämä näkyy yhä useampana erilaisena ravintolana ympäri maailmaa ja vaikka tietyt ruuat eivät säilykkään muuttamattomina, on niissä silti kotoisa tunne.

Kun uutta ruokaa aletaan myymään uudessa maassa, ei aina tarjolla ole kaikkia raaka-aineita ja ruokaa tarjoillaan henkilöille, jotka eivät ole siihen tottuneet, joten sen pitää sopia laajemmalle yleisölle. Tämä puolestaan luo automaattisesti uusia makuja, jotka ovat lähellä alkuperäistä, mutta tietyllä tapaa miedompia, tai paikallisille sopivampia. Pohjalla kuitenkin paistaa ruuan alkuperäisen maan yksilölliset maut, mausteet, historia, elämäntyyli, arvot ja uskot.

Oman historian ja kulttuurin arvoja tulisikin vaalia, erityisesti ruuan suhteen, mutta myös muiden kulttuureihin on hyvä tutustua, vaikka juuri kokeilemalla uusia aterioita. Tulee aina muistaa, että jokaisella ruualla on oma merkityksensä kulttuurissa ja se voi olla hyvin tärkeä asia ruuan valmistaneelle henkilölle. Ruokaa voidaankin pitää porttina uuteen kulttuuriin ja sitä pitää osata kunnioittaa riittävällä tasolla. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikista ruuista tulisi pitää, sillä makunystyrät toimivat eritavoin. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että uskalletaan avoimesti maistaa ja omataan tietyt etiketti säännöt!

ashe