Baarit maailmalla

Kannattaako etätöitä tehdä baarissa?

Baarit ja ravintolat ovat perinteisesti olleet sellaisia paikkoja, joihin mennään viettämään ennen kaikkea vapaa-aikaa. Sittemmin netti on tuonut ravitsemusliikkeisiin paljon uusia mahdollisuuksia. 2010-luvun loppua kohden etätyö alkoi viimeinkin ottamaan tuulta siipiensä alle, jolloin töiden teko alkoi siirtyä toimistoista vaikkapa ulos, sekä myös ravintoloihin. Ravintolat ja baarit ovat ehkä parhaiten onnistuneet profiloitumaan etätyöläisten suosikkipaikaksi.

Baarin sisustus on siinä mielessä oleellisessa osassa, että mikäli baarissa on viihtyisää, sinne tullaan takuulla. Viihtyisä sisustus auttaa myös inspiroimaan etätyön tekijöitä. Toisaalta ei kannata olla liian kodinomainen, sillä ideana on nimenomaan hakemaan uudenlaista ympäristöä kotiin tai toimistoon verrattuna.

Etätyössä on myös helppo tylsistyä, varsinkin mikäli niitä tehdään samassa paikassa koko ajan. Siksi kannattaakin vaihtaa maisemaa ja suunnata esimerkiksi läheiseen kahvilaan tai baariin. Ja jotta ei tule leipäännyttyä liiaksi, kannattaa vaihdella muutaman baarin välillä. Samalla tulee tukeneeksi tasapuolisemmin useampaa paikallista yrittäjää, mikä on erityisen tärkeää näinä vaikeina aikoina.

Laitteet ja tietoturva

Kannettava tietokone on ehdoton hankinta etätyöläiselle ja kannattaa panostaa laatuun. Aina tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää ostaa uusi laite ihan kokonaan. Esimerkiksi käytetty imac 21 5 tulee paljon halvemmaksi, sillä niitä välitetään huollettuna, eli kaikki suurimmat ja havaittavissa olevat viat on jo korjattu ennen kuin laite tulee myyntiin. Ja koska laite on korjattu jo kerran, on syytä olettaa, että se voidaan korjata myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi akun kestoa voidaan pidentää vaihtamalla uuteen ja se on melko yksinkertainen prosessi. Samoin koneeseen saa asennettua lisää muistia, jos vain on tarvetta. Koneesta saat siis juuri sellaisen kuin haluat, melko helpolla laittamisella.

Ravitsemusliikkeissä on yleensä ilmainen WiFi, johon pääsee liittymään vapaasti, kunhan vain ostaa jotakin. Tällöin saat pyytämällä netin salasanan. Ilmainen netti on siitä mukava, että se on nimensä mukaisesti ilmainen, mutta sen nopeuteen vaikuttaa se, montako ihmistä sitä samaan aikaan käyttää. Ilmainen WiFi ei kuitenkaan aina ole se kaikkein turvallisin, sillä mikäli samassa yhteydessä on joku hakkeri, saattaa hän onnistua varastamaan nettiyhteyden kautta kulkevia tietoja. Kaikkein arkaluontoisimpia tietoja ei siis kannata välittää tällaisen nettiyhteyden kautta. Tietoturvaa voi kohentaa merkittävästi hankkimalla VPN-palvelun, jolla suojaat nimenomaan tietoliikenteesi.

Ravintolan hyvät puolet

Ravintolassa on kaikki hyvät työskentelyn perusedellytykset: tuoli, pöytä ja mahdollisuudet käyttää vessoja. Ja kuten jo sanottu, ravintolat tarjoavat yleensä ilmaisen nettiyhteyden, joka itse tietokoneen lisäksi on se, mitä tarvitaan. Netin laatu tosin vaihtelee jonkin verran.

Ravintolat tarjoavat myös nimensä mukaisesti ruokaa ja siksi kannattaa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli valita sellainen ravintola, josta saa mieleistään ruokaa vaikkapa lounaaksi. Varsinkin näin koronapandemian aikana tämä on ihan toivottu lisä ravintolan kassaan. Jahka pandemiasta selvitään, on syytä olettaa, että suomalaiset palaavat ravintoloihin myös etätöiden merkeissä, sillä pandemia on osoittanut, että kaikkia palavereja ei tarvitse järjestää ja että työn tuottavuus ei kärsi etätöistä.

Ravintolat sijaitsevat myös usein hyvien kulkuyhteyksien varrella, eli paikan päälle pääsee usein melko helposti. Isoissa kaupungeissa kannattaa hyödyntää joukkoliikennettä, jotta ei tarvitse huolehtia parkkikuluista tai ruuhkista.

ashe